Specialistii sustin ca psoriazisul incepe ca o deficienta in sistemul imunitar, cand celulele albe (celule de tip T) sunt folosite de corp nu doar impotriva infectiilor(ca rol normal al lor) ci si impotriva tesuturilor sanatoase ale pielii.
Astfel, productia de celule ale pielii este mult marita, rapida, timpul lor de viata se reduce la 5 zile in loc de 25-30 de zile, celulele moarte ingramadindu-se la suprafata pielii . Astfel se formeaza zone rosiatice, solzoase, cu depuneri de straturi de celule moarte, ce provoaca mancarime, inestetice.
Aceste zone nu sunt ''infectate'' si nu pot contamina pe altii prin atingere. In general cei care au psoriazis ,au si rude apropiate ce sufera de aceeasi boala , dar nu este o conditie obligatorie.
Exista factori declansatori ai psoriazisului, cum ar fi: stresul, conditii climatice aspre sau chiar vatamari locale ale pielii, muscaturile de insecte, alcoolul si fumatul, infectiile cutanate.
Psoriazisul apare la orice varsta, de la bebelusi la varstnici. Majoritatea bolnavilor de psoriazis se imbolnavesc inainte de 35-40 ani. (aproximativ 70%)