28 Nov, 2023
User Rating:  / 15
PoorBest 

PSORIAZISUL, BOALA ÎNTREGULUI ORGANISM

 

 

Ce este Psoriazisul?

Psoriazisul este o boală cronică autoimună cu exprimări clinice localizate în diferite ţesuturi şi organe.

Psoriazisul este o afecţiune a întregului organism, iar administrarea de produse biologice PC2 mono/polivalente sau PC2 personalizate se adresează sistemului imunitar,în totalitatea lui.

Psoriazisul se consideră, de asemenea, o afecţiune genetică, la care participă şi un dezechilibru imunologic şi infecţii locale.

Leziunile se pot întinde pe tot corpul. De asemenea, este recunoscută şi forma articulară a bolii.

Este consacrat faptul că nu există încă, tratament curativ pentru această boală. Probabil că de aceea se evită abordarea cazurilor grave, generalizate şi cronice. în general, tratamentul este simptomatic, fără a se lua în considerare starea întregului organism.

 

Psoriazisul are efect negativ asupra modului în care persoana suferindă se percepe pe sine, asupra modului în care este percepută de ceilalţi, cât şi a celui în care crede că este văzută de ceilalţi, conform studiilor realizate de Steven R. Feldman, profesor de dermatologie de la Wake Forest University School of Medicine, Winston- Salem, N. C., S.U.A.

 

Psoriazisul,considerente de natura psihologica

 

Psoriazisul are efect negativ asupra modului în care persoana suferindă se percepe pe sine, asupra modului în care este percepută de ceilalţi, cât şi a celui în care crede că este văzută de ceilalţi, conform studiilor realizate de Steven R. Feldman, profesor de dermatologie de la Wake Forest University School of Medicine, Winston- Salem, N. C., S.U.A..


Psoriazisul are impact negativ asupra respectului de sine, generează emoţii negative şi reduce calitatea vieţii, conform unui studiu efectuat pe un grup de 4725 de persoane cu psoriazis. în urma interviurilor luate telefonic sau via internet, între 2004 şi 2009, peste 70% din respondenţi au raportat că îşi conştientizează continuu starea, 41% purtând articole vestimentare suplimentare speciale pentru a ascunde leziunile, 56% neputând să se bucure de viaţă şi 63% declarând că boala le afectează starea emoţională generală.


Conform aceluiaşi studiu, femeile suferă din punct de vedere psihosocial mai mult decât bărbaţii, din cauza modului în care le afectează înfăţişarea. De asemenea, tinerii sunt mai afectaţi: 84% cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani se simt furioşi sau frustraţi din cauza psoriazisului, comparativ cu 69% dintre cei cu vârsta mai mare de 40deani.


Deşi bolile psihiatrice sunt asociate într-o măsură mult mai mare cu psoriazisul, decât cu alte boli dermatologice, acestea trec deseori neobservate şi netratate.

In Regatul Unit al Marii Britanii, s-a realizat un studiu care a fost publicat în Arhivele Dermatologiei, în luna august 2010 şi care menţiona că şansa ca un pacient să fie diagnosticat cu depresie este mai mare cu 39% decât la cei sănătoşi, cu 31% mai mare la cei cu anxietate şi cu 44% mai mare la cei cu risc crescut de suicid.


Totuşi stresul psihosocial nu este direct proporţional cu intensitatea manifestărilor bolii.

Un studiu realizat la Harvard şi publicat în Jurnalul American de Dermatologie Clinică, declară că stigmatizarea socială, nivelul ridicat de stres, limitele fizice, depresia, problemele de angajare şi alte comorbidităţi psihosociale experimentate de pacienţii cu psoriazis nu sunt întotdeauna proporţionale şi sau prezise de alte măsurători ale severităţii bolii cum ar fi dimensiunile zonei afectate sau severitatea plăcii.


Povara psihosocială a psoriazisului prezintă atât impact economic, bolnavii având dificultăţi în a îşi găsi un loc de muncă, cât şi impact asupra carierei, prin faptul că suferinzii care au mâinile sau picioarele afectate sunt marginalizaţi social (conform unui studiu italian efectuat de Ayala F., Sampogna F., Romano GV şi colab.).


Aceste aspecte au dus la concluzia că la tratamentul psoriazisului se pot adăuga cu succes tehnici de reducere a stresului, cu efect în accelerarea procesului de vindecare.

 

Ads+