Tratamentele psoriazisului includ cu succes fototerapia.Fototerapia poate fi cu laser sau lumina ultravioleta de tip UVA,UVB. In functie de tipul de psoriazis al pacientului, aceasta poate fi :
Psoriazis bland spre moderat: laser (fototerapie targetata pe zona afectata)
Psoriazis moderat spre sever : Fototerapie UVB , fototerapie UVA + medicamente(PUVA -fotochemoterapie)
Fototerapia cu laser: o doza puternica de laser poate fi aplicata exact pe suprafata afectata(mana, talpa, coate,scalp etc) fara a afecta zonele inconjuratoare ale pielii sanatoase.Rezultatul obtinut dureaza pina la 6-10 luni(pina la remisia psoriazisului-acesta reapare)
Efecte adverse ale laserului: poate cauza vatamari locale(invinetiri), deoarece acesta penetreaza pielea si distruge vasele de sange care permit psoriazisului sa se formeze.Alte efecte adverse ar fi inrosirea locala,senzatia de arsura dupa tratament.
De retinut faptul ca tratamentul cu laser excimer sau pulsat dye se poate face numai pe zone restrinse ale corpului, pe zone mici. Nu poate fi tratat psoriazisul intins pe suprafete mari ale pielii cu laser excimer.
Doar tratamentul cu lampa UVB se poate face pe zone extinse (exista si paturi gen solar cu lampi UVB pentru expunerea intregului corp simultan)